21 ℃

Afgebroken ijsschots kan nog raketje worden

De enorme ijsschots die deze week afbrak van de zuidpool is misschien nog niet geheel verloren. Volgens wetenschappers is de gigantische ijsberg mogelijk nog te gebruiken als raketje.

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Steve Allen Photo – Nieuwspaal

Door de opwarming van de aarde breken steeds vaker grote ijsplaten los van Antarctica. Woensdag brak een flink deel van de ijsplaat Larsen C af. Wetenschappers verwachten dat de wegdrijvende ijsschots na verloop van tijd in stukken zal breken en op den duur volledig zal smelten.

Een team van wetenschappers en ijsproducenten is begonnen met een reddingsplan, om te voorkomen dat de ijsberg verloren gaat. “Als de ijsberg smelt, kan dat een stijging van de zeespiegel veroorzaken”, zegt de Noorse klimaatwetenschapper Ola Benjerry. “Bovendien is het gewoon zonde. De ijsberg heeft al ruwweg de vorm van een raketje. Daar moet iets mee te doen zijn.”

Tankers met siroop zijn intussen onderweg naar de zuidpool. Als het plan slaagt, ontstaat een raketje met een oppervlakte van ruim 5.800 vierkante kilometer, vergelijkbaar met de provincie Gelderland.

 
Deel dit artikel: