18 ℃
"Kan veel letsel voorkomen"

Adviescommissie pleit voor helm tijdens het vrijen

Foto: E Shchegolsky / N Khamlaksana / pikselstock / Shutterstock.com

Bij veilig vrijen hoort ook een helm. Dat schrijft het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Veilig Geslachtsverkeer (IWOVG) in een advies aan het kabinet. Jaarlijks belanden zo’n zesduizend Nederlanders op de eerste hulp, omdat ze tijdens het vrijen hoofdletsel opliepen. 

“Vrijen zonder helm kan echt niet meer”, zegt IWOVG-directeur Martine Damen. “De laatste jaren zien we steeds vaker mensen die tijdens een vrijpartij gewond zijn geraakt. Vaak gaat het om een hersenschudding, maar er zijn ook slachtoffers binnengebracht met een schedelbasisfractuur. Een eenvoudige helm had dat kunnen voorkomen.”

Volgens Damen gaat het er in bed steeds ruwer aan toe. “Vroeger bleef iedereen gewoon netjes in de missionarisstand. Die is relatief veilig. Maar nu moet een vrijpartij steeds ingewikkelder, met alle risico’s van dien. Een normale vrijpartij vinden mensen blijkbaar niet spannend genoeg meer. In films en damesbladen is veel aandacht voor alternatieve posities. Daarbij zijn naast een helm soms ook kniebeschermers aan te raden.”

 
Deel dit artikel: