Hoe vertel je een kind dat oma dood is?

Foto: Kryzhov / Shutterstock.com

De dood van een grootouder kan voor kinderen heel ingrijpend zijn. Toch kan het gebeuren dat oma of opa vroeg komt te overlijden. Hoe vertel je dat aan je kind? Pedagoog Gerard Zilver geeft advies.

“Draai er niet omheen. Kinderen hebben dat direct door. Zeg niet dat ‘oma nu een sterretje aan de hemel is’. Dat is onzin en dat weet uw kind ook. Een kind is nieuwsgierig en heeft recht op de waarheid”, weet Zilver.

Maar hoe moet het dan wel? Zilver: “Vertel precies wat er met dode mensen gebeurt. Als oma wordt begraven, kunt u uitleggen dat ze wordt opgevreten door beestjes die onder de grond leven. Overledenen worden na de begrafenis eerst groen. Dan zwellen ze helemaal op en binnen een maand of vier is er vrijwel niets meer van over. Kinderen vinden dat eerder interessant dan eng.”

“Als oma wordt gecremeerd vertelt u natuurlijk een ander verhaal”, aldus de pedagoog. “Leg uw kind uit dat oma in de crematieoven wordt verslonden door gloeiendhete vlammen. Heeft uw kind zich ooit verbrand aan een kaars? Mooi. Uw kind kan zich beter in oma’s situatie verplaatsen als het zelf ook een brandwondje heeft gehad.”

Zilver adviseert om het gesprek alvast te oefenen als oma nog leeft. “Vertel op willekeurige momenten dat oma dood is. Let er op dat u geloofwaardig over komt. Zo went uw kind aan het slechte nieuws. De schok is dan minder groot als het later echt zo ver is.”

 
Deel dit artikel: