13 ℃

Advies Hittegolfgids: houd bejaarden nat!

Het Rode Kruis komt vandaag met een speciale Hittegolfgids, die moet voorkomen dat mensen tijdens de aankomende hittegolf oververhit raken.

Foto: Jan Mika / Shutterstock.com

Voor de komende dagen worden opnieuw extreme temperaturen verwacht. Volgens weerman Wilfred Janssen van Weerplaza kan zelfs een regionale hittegolf ontstaan. Vooral ouderen zijn slecht bestand tegen de warmte. In de Hittegolfgids van het Rode Kruis staan praktische tips om oververhitting te voorkomen.

“Vooral bejaarden kunnen snel last krijgen van de warmte. Daarom is het belangrijk om ouderen in de zomer goed te koelen”, zegt hittecoach Regina Heilbot. “Houd bejaarden voortdurend nat. Verras voorbijgaande ouderen bijvoorbeeld met een emmer water, of gooi een paar ijsklontjes in hun nek.”

Heilbot heeft deze zomer al zo’n 50 ouderen gered van de hitte. “Als iedereen meehelpt, kunnen we veel levens besparen”, zegt ze. “Maar let op: door de warmte kunnen bejaarden behoorlijk tegensputteren. Soms moet je een half uur onderhandelen en duwen voor je ze onder de koude douche hebt.”

 
Deel dit artikel: