13 ℃

“Advies ‘draag mondkapje en houd afstand’ voor veel Nederlanders te ingewikkeld”

Foto: YT CC

De overheid moet duidelijker communiceren over de coronamaatregelen. Dat zegt taalkundige Godfried Ruysch. Het advies ‘draag mondkapje en houd afstand’ lijkt eenvoudig, maar is voor veel Nederlanders niet te begrijpen.

Al enkele maanden geldt het advies om afstand te houden en op openbare plaatsen een mondkapje te dragen. Toch gaat het nog geregeld fout. Nog altijd worden feestjes gegeven en lopen mensen zonder mondkapje de supermarkt in. “Meestal is het geen onwil. Mensen begrijpen gewoon echt niet wat de overheid bedoelt met ‘draag mondkapje en houd afstand’“, zegt Ruysch.

Volgens de taalkundige moet de overheid concreet aangeven wat zij van burgers vraagt: “‘Draag mondkapje en houd afstand’ is een goed voorbeeld van nodeloos elitair taalgebruik. Die zin bestaat al uit vijf woorden. In feite gaat het om twéé adviezen in één zin! Vind je het gek dat mensen het niet meer snappen? Neem alleen al het woord ‘mondkapje’. Veel te ingewikkeld. Als je wil dat je boodschap begrepen wordt, dan moet je woorden met drie lettergrepen echt vermijden.”

 
Deel dit artikel: