27 ℃

Actievoeren wordt apart vak in het agrarisch onderwijs

Actievoeren wordt apart vak in het agrarisch onderwijs
Foto: MyStockVideo / Shutterstock.com

WAGENINGEN - Agrarische onderwijsinstellingen gaan meer aandacht besteden aan actievoeren. Leerlingen van het Agrarisch Opleidingscentrum Zuidoost krijgen vanaf het komende schooljaar les in het blokkeren van snelwegen en andere vitale delen van de samenleving.

Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland, Frankrijk en België besteden boeren veel tijd aan het hinderen van het verkeer. “Actievoeren is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van het agrarisch ondernemerschap. Om die reden is het essentieel dat de toekomstige generatie boeren leert hoe je de samenleving effectief platlegt”, zegt landbouwdocent Co Oberheim-Snip.

In het lesprogramma is niet alleen aandacht voor de praktische uitvoering van het actievoeren, maar ook voor het juridische aspect. “We leren onze studenten waar de wettelijke grenzen liggen en hoe je daar zonder consequenties overheen gaat. Op welke snelwegen mag je een hooibaal in brand steken? Hoe kom je aan het adres van de minister en wat mag je daar allemaal doen? Al dat soort zaken komen aan bod”, aldus de docent.

Een team van ervaringsdeskundigen ontwikkelt op dit moment een lesmethode. Bekeken wordt of die vanuit het ministerie van Onderwijs of vanuit het ministerie van Landbouw gefinancierd kan worden.

“De agrarische sector moet met zijn tijd mee”, zegt Oberheim-Snip. “Vroeger kon je gewoon een zooitje stikstof en ammoniak op je land rounduppen. Nu moet je daarvoor eerst met een trekker de snelweg op.”

 
Deel dit artikel: