19 ℃

Acties ziekenhuispersoneel worden harder: “Lot van deze mevrouw ligt nu feitelijk in handen van de werkgever”

Acties ziekenhuispersoneel worden harder: “Lot van deze mevrouw ligt nu feitelijk in handen van de werkgever”
Foto: Alpa Prod / Shutterstock.com

Ziekenhuispersoneel gaat op grote schaal actievoeren, nadat onderhandelingen met de werkgevers eerder op niets uitliepen. “Werkgevers hebben geen flauw idee waartoe wij in staat zijn”, zegt verpleegkundige Lisa Vierlevens.

De medewerkers eisen meer loon en een lagere werkdruk. Op donderdag 16 maart leggen zorgmedewerkers in het hele land het werk neer. Er worden dan alleen zondagsdiensten gedraaid. In UMC Meppel gaat het verplegend personeel nog een stapje verder. “Als er geen bevredigend loonbod op tafel komt, zouden mijn patiënten het weleens heel benauwd kunnen krijgen”, aldus verpleegkundige Lisa Vierlevens van de afdeling longverpleegkunde.

Bij het bed van een vrouwelijke patiënt verduidelijkt Vierlevens de eisen van het ziekenhuispersoneel. “Een loonsverhoging van 10 procent lijkt ons redelijk. Alleen zo kunnen we de kwaliteit van de zorg blijven garanderen. Feitelijk ligt het lot van deze mevrouw nu in handen van de werkgever”, zegt Vierlevens, spelend met de zuurstofkraan van haar patiënt.

Tijdens de landelijke actiedag wordt in UMC Meppel alleen spoedeisende hulp verleend.  “Daarna kunnen we onze acties verder uitbreiden, maar ik ga ervan uit dat het zover niet hoeft te komen”, zegt Vierlevens, de zuurstofkraan langzaam dichtdraaiend. “Het zou voor deze mevrouw heel jammer zijn als de directie niet met onze eisen akkoord gaat.”

 
Deel dit artikel: