Actieplan moet tekort aan betaalbare vrijstaande startersvilla’s oplossen

Actieplan moet tekort aan betaalbare vrijstaande startersvilla’s oplossen
Foto: Traveller70 / Andre Muller / Shutterstock.com

DEN HAAG - De roep om subsidie op startersvilla’s wordt steeds luider. Volgens recente gegevens van ABF Research is het tekort aan woningen gestegen naar een verbluffende 390.000, waarbij een daling pas rond 2028 in zicht komt. Maar wat de cijfers niet vertellen, is dat de grootste slachtoffers van dit schrijnende tekort zich onder de aspirant-villa-eigenaars bevinden.

Volgens de bevindingen van ABF Research is het aantal huishoudens in Nederland sneller gegroeid dan verwacht. Dit heeft een onverwachte druk gelegd op de toch al krappe woningmarkt, waardoor de prijzen van vrijstaande villa’s de lucht in zijn geschoten. Starters die nog voor een villa in aanmerking willen komen, kunnen alleen maar hopen op een wonder.

De gestegen hypotheekrente heeft ervoor gezorgd dat villa’s met acht of meer slaapkamers voor groots denkende jongeren nauwelijks meer te betalen zijn en projectontwikkelaars zich nu richten op het bouwen van betaalbare wooneenheden voor minder ambitieuze bewoners.

“We mogen de groep aspirant-rijken niet in de kou laten staan”, legt demissionair minister De Jonge van Volkshuisvesting uit. Hij wijst erop dat het bouwen van meer betaalbare vrijstaande villa’s met spoed moet gebeuren. “Deze vergeten groep jonge mensen heeft soms niets meer dan een diploma, een beperkt arbeidsethos en een hoop onrealistische verwachtingen. Zij worden nu het slachtoffer van een huizenmarkt die hen recht in het gezicht uitlacht. We kunnen dit niet laten gebeuren.”

 
Deel dit artikel: