14 ℃

Actiegroepen in opstand tegen experimentele evacuaties uit Afghanistan

Foto: Lakeview Images / Shutterstock.com

Nu de evacuatie van Afghaanse vluchtelingen langzaam vorm begint te krijgen, komen diverse actiegroepen in het verweer. Volgens hen zijn de verplaatsingen van personen onnodig, experimenteel en zelfs gevaarlijk voor de bevolking.

Volgens de actiegroepen is de evacuatie slechts een experiment en is er geen wetenschappelijk bewijs dat de levenssituatie na evacuatie verbetert. De langetermijneffecten van een evacuatie zijn volgens hen nog helemaal niet bekend. Wel weten we dat er mensen dood zijn gegaan die vroeger wel eens waren geëvacueerd. Waarom wordt hier toch mee doorgegaan?

Yoga-instructeur Wim Bengel, leider van de actiegroep Evacuatiewaarheid, zegt dat Afghanen helemaal niet weg willen. “Wat er in Afghanistan gebeurt is gewoon een snelle politieke transitie. De kans is heel groot dat je dat gewoon overleeft“, aldus Bengel. “Het aantal doden veroorzaakt door de Taliban is alleen maar zo hoog omdat wij ze zijn gaan tellen.”

Bengel: “Kijk nou naar de beelden! Als makke schapen laten Afghanen zich evacueren. Die vliegtuigen zitten vol met microchips. Word wakker mensen!”

 
Deel dit artikel: