13 ℃

Actiegroep vraagt aandacht voor rechten van de asperge: “Sommige asperges zien nooit daglicht”

Actiegroep vraagt aandacht voor rechten van de asperge: “Sommige asperges zien nooit daglicht”
Foto: Barmalini / Shutterstock.com

In het Limburgse Schark hebben actievoerders vandaag een aspergekwekerij bezet. De actie was bedoeld om aandacht te vragen voor de – volgens hen – erbarmelijke omstandigheden waaronder asperges worden gekweekt.

“Asperges worden ook wel het ‘witte goud’ genoemd, maar mensen realiseren zich niet wat voor onvoorstelbaar leed daarachter schuilgaat”, zegt actievoerder Sjouke Bisters. “Een asperge gaat in het voorjaar de grond in en krijgt nauwelijks de tijd om te groeien. In amper twee jaar wordt de asperge vetgemest tot een dikke, witte scheut.”

Volgens Bisters is het leven van de asperge ronduit ellendig: “De kweker dekt de asperge af, zodat hij mooi wit blijft. Een asperge moet zijn hele leven doorbrengen onder een stuk zwart plastic. Een asperge ziet in principe nooit het daglicht. Veel mensen weten dat niet.”

Bisters vindt dat er strengere regels moeten komen om het leven van de asperge te verbeteren: “Een asperge moet voldoende ruimte hebben om zijn natuurlijke gedrag te kunnen vertonen. Daarom pleiten wij voor niet meer dan zes asperges per vierkante meter. Maar het mooiste zou zijn als mensen gewoon stoppen met asperges eten. Er zijn tegenwoordig heerlijke, dierlijke alternatieven die er bijna hetzelfde uitzien. Knakworst, bijvoorbeeld.”

 
Deel dit artikel: