18 ℃

Actiegroep voor behoud van Jan

Foto: DjurvinH / Wiki Commons CC

Het gaat niet goed met Jan. Uit recente cijfers blijkt dat de voornaam Jan steeds minder vaak voorkomt. Deze week start een actie om te voorkomen dat de oer-Hollandse naam uitsterft.

Deze bekende Nederlandse voornaam vindt zijn oorsprong in de naam Johannes. De naam Johannes is, zo meldt Wikipedia, de Griekse vorm van het Hebreeuwse Jochanan, wat “God is barmhartig” betekent. In 1950 waren er nog 5277 ouders die besloten hun zoon de naam Jan te geven. Twintig jaar later was dat aantal al gehalveerd. Op de website van het Meertens Instituut is te zien dat nog 2813 kinderen de naam Jan meekregen. Weer twintig jaar later, 1990 dus, is het aantal Jannen nog verder gedaald: het zijn in dat jaar nog maar 950. Als we dan kijken naar de situatie nu, dan valt vast te stellen dat het aantal pasgeboren Jannen geslonken is tot zo’n 350.

De daling is niet onopgemerkt gebleven. Er is een actiegroep opgericht om de naam Jan te promoten. “Steeds meer ouders noemen hun kind Levi of Finn. Dat mag, maar dat gaat wel ten koste van Jan”, zegt woordvoerder Jan Bonk.

Deze week start een grote promotiecampagne om de naam Jan onder de aandacht te brengen. Boegbeeld van de campagne is de populaire Volendamse zanger Jan Smit. De actiegroep belooft een bonus van 50 euro aan ouders die hun kind Jan noemen. “Het zou mooi zijn als ouders vrijwilliger meewerken”, zegt Jan Bonk. “Als dat niet lukt, zullen we helaas willekeurig mensen Jan moeten gaan noemen. Het is niet anders.”

 
Deel dit artikel: