Actiegroep vindt “Zwarte Zaterdag” racisme

Zaterdag wordt een extreem drukke dag op de snelwegen naar het zuiden. De zaterdag waarop de langste vakantiefiles ontstaan wordt van oudsher Zwarte Zaterdag genoemd. De actiegroep Frère Noir wil dat de term Zwarte Zaterdag verboden wordt.

Vanaf komend weekend wordt het extra druk op de wegen naar het zuiden. Zaterdag gaan veel Fransen en Nederlanders met de auto op vakantie. Daardoor ontstaan elk jaar lange files. De drukste dag van het jaar wordt daarom Zwarte Zaterdag genoemd. Frère Noir vindt die term racistisch.

“Opnieuw wordt de zwarte bevolking in verband gebracht met iets vervelends”, legt Frère Noir-voorzitter Stanley Ngouabi uit. “De term Zwarte Zaterdag is voor zwarte mensen heel discriminerend. Blanke automobilisten geven ons de schuld van de verkeersproblemen! Waarom noemen we het niet Witte Zaterdag?”

Frère Noir zal op Zwarte Zaterdag protesteren met spandoeken boven de snelwegen. De actiegroep eist dat Zwarte Zaterdag verboden wordt. “Dan wordt de vakantiefile weer voor iedereen een feest”, aldus Ngouabi.

 
Deel dit artikel: