20 ℃

Actiegroep stippelt cameravrije route uit

Voor mensen die willen ontkomen aan bewakingscamera’s heeft de actiegroep Geen Alziend Oog (GAO) een wandelroute door Amsterdam uitgestippeld. De route is bedoeld voor mensen die niets te verbergen hebben, maar juist ook geschikt voor anderen.

Foto: All For You / Bardocz Peter / Shutterstock.com

De route voert de wandelaars dwars door de Amsterdamse binnenstad, net buiten het zicht van de bewakingscamera’s. GAO beschouwt het als een ‘ode aan de onzichtbaarheid’. “Iedereen heeft het recht om niet gezien te worden. Dat bespieden van onschuldige mensen is met onze route uitgesloten”, legt voorzitter Zeger van Andelst van de actiegroep uit.

De routekaart is te downloaden via de website van GAO. “Maar ik vrees dat deze route morgen alweer gedateerd zal zijn”, zegt Van Andelst. “Er komen elke dag nieuwe camera’s bij. Wij blijven dat nauwkeurig controleren. En ook verzoeken wij de Amsterdammers die een camera plaatsen dat op onze site te melden.”

De totale route gaat kronkelend en zigzaggend dwars door de stad en kan in normaal tempo worden afgelegd in ruim drie uur. Van Andelst waarschuwt: “Bij de Nieuwe Herengracht moet een stukje onder water gezwommen worden. Dan kan helaas niet anders.”

 
Deel dit artikel: