Actiegroep Haardwaarheid naar de rechter om Utrechts open-haard-beleid

Foto: IrenaV / Shutterstock.com

Een groep Utrechtse salsadansers stapt naar de rechter om het open-haard-beleid van de gemeente aan te vechten. Volgens de salsadansers zijn open haarden veel minder schadelijk dan de gemeente zegt.

De gemeente Utrecht probeert het aantal open haarden te verminderen. Zo krijgen inwoners een subsidie van 2.000 euro als ze hun open haard laten verwijderen. De gemeente zegt dat open haarden luchtvervuiling veroorzaken, maar de salsadansers vinden dat angstzaaierij.

De salsadansers, die zich hebben verenigd in de actiegroep Haardwaarheid, eisen dat de maatregelen van tafel gaan. “Het beleid van de gemeente is erop gericht om de gezelligheid in Utrecht kapot te maken”, zegt Haardwaarheid-voorman Willem Egel. “Open haarden zijn helemaal niet gevaarlijk. Het sterftecijfer onder mensen met een open haard is 0,15 procent. Je hebt dus meer dan 99 procent kans om een avondje bij de open haard te overleven.”

De gemeente Utrecht wijst de bezwaren van Haardwaarheid van de hand: “De argumenten van de heer Egel zijn gebaseerd op valse informatie. Wij hebben meer vertrouwen in de wetenschap”, aldus een woordvoerder. “Meneer Egel wil alleen maar stoken.”