16 ℃

Actiegroep: “Efteling-attracties zijn racistisch”

Attracties in pretpark De Efteling zijn racistisch. Dat zegt de actiegroep “Stop Oppressive Stereotypes”. De actiegroep wil dat de attracties Monsieur Cannibale en Carnaval Festival worden aangepast. 

De actiegroep schreef een open brief aan De Efteling, waarin de attracties “uiterst kwetsend en uitermate racistisch” worden genoemd. De attractie Monsieur Cannibale draait om een kannibaal met een donkere huidskleur. In Carnaval Festival zijn Aziaten met spleetogen en vijf Afrikaanse bosjesmannen te zien. “Het meest kwalijke van alles is misschien wel dat de Efteling bij het bouwen van deze attracties al wist dat ze racistisch zijn”, aldus de actiegroep. De actiegroep dreigt met acties in het park, meldt het AD.

Het Steunpunt Gemengd Nederland is het met de actiegroep eens. “Het is afschuwelijk dat kinderen aan deze racistische attracties worden blootgesteld”, aldus woordvoerder Ismael el Nourbuni. “Het gaat in de Efteling al mis in het Grote Sprookjesbos. Daarin wordt een blank meisje, Roodkapje, lastiggevallen door een behaarde wolf. Een duidelijke verwijzing naar de baard van moslims. In de Fata Morgana worden walgelijke martelpraktijken uitgebeeld. Uitgevoerd door – u raadt het al – moslims. Heeft u enig idee hoe beledigend dat is? En dan heb ik het nog niet eens gehad over Holle Bolle Gijs. Racist. Bah.”

 
Deel dit artikel: