19 ℃

Actiegroep bekladt Drentse hunebedden

Actiegroep ‘De Grauwe Prehistorie’ heeft in de nacht van maandag op dinsdag verschillende Drentse hunebedden beklad. Onder meer het hunebed bij Schoonoord werd besmeurd met het woord ‘genocide’. Met de actie wil de club zijn afschuw laten blijken over de koloniale misdaden van het Nederlandse oervolk.

actiegroep-bekladt-hunebeddenDe hunebedden werden circa 3.500 jaar voor Christus gebouwd door het Trechterbekervolk. Dit oervolk zou zich destijds schuldig hebben gemaakt aan massamoorden, koloniale terreur en grootschalige roof van grondstoffen, waaronder zwerfkeien. Volgens de actiegroep moet Nederland zich schamen voor haar gewelddadige geschiedenis.

De actiegroep stoort zich aan de verheerlijking van de Nederlandse prehistorie en vindt het ‘ongepast in deze tijd’. Nederland moet volgens de actiegroep het “echte verhaal over de koloniale oermensen vertellen in plaats van deze op te poetsen”.

De hunebedden zijn al langer omstreden. Tegenstanders zien het liefst dat deze herinneringen aan de koloniale oertijd worden gesloopt. De provincie Drenthe zegt desgevraagd ook de duistere kanten van de oermens te willen belichten.

 
Deel dit artikel: