Acropolis wordt modern winkelcentrum

Griekenland heeft vergevorderde plannen om de Acropolis om te bouwen tot een winkel- en appartementencomplex. Dat heeft de stadsraad van Athene besloten. De ruim 2500 jaar oude Griekse tempel zal worden opgedeeld in winkelruimte en 48 luxe appartementen. 

acropolisHet meest herkenbare deel van de Acropolis is het Parthenon. Deze tempel werd omstreeks het jaar 447 voor Christus gebouwd, als eerbetoon aan Athena Partemos, de beschermgodin van de stad. Door gebrekkig onderhoud en betonrot verkeert het gebouw in belabberde staat.

Griekenland heeft geen geld meer om het bouwwerk te onderhouden. De Acropolis wordt daarom verkocht aan een particuliere investeringsmaatschappij, die er een winkelcentrum van laat maken.

“Het wordt een ingrijpende verbouwing”, vertelt projectontwikkelaar Nikos Choriatiki. “De tempel zal vrijwel volledig worden afgebroken. Er is nu toch al niet veel meer van over. De tempel zal herrijzen als een complex met zeven verdiepingen. Daarin bevinden zich straks moderne winkels en luxe appartementen voor particuliere bewoning. De halfvergane trappen een de voorzijde zullen plaatsmaken voor een enorme roltrap.”

acropolisnieuwChoriatiki benadrukt dat de Acropolis niet helemaal zal worden gesloopt. “Het gaat om een renovatie. Met veel fantasie is de vorm van de oude Acropolis straks nog te herkennen. Maar aan de buitenkant zullen vooral beton en glas te zien zijn. Als eerbetoon aan de oude Griekse beschaving, zal bij de renovatie polyvinylchloride (PVC) worden gebruikt. Dat woord is namelijk gedeeltelijk Grieks.”

 
Deel dit artikel: