27 ℃

Achteruitschaatsen voorlopig geen olympische sport

Video: Nieuwspaal
De Nederlandse Bond van Achteruitschaatsers (BAS) heeft teleurgesteld gereageerd op het besluit van het IOC om van hun geliefde sport voorlopig geen olympische discipline te maken. Dat betekent dat Nederlandse achteruitschaatsers geen deel zullen uitmaken van de equipe die wordt uitgezonden naar de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking.

Voorzitter Bertus Viergever van de BAS reageerde verbijsterd op dit slechte bericht. “Je mag gerust spreken van een enorme deceptie voor onze leden”, zo sprak hij zichtbaar aangeslagen. “Het is weer typisch een beslissing van zo’n stel bejaarde bestuurders om aan deze vernieuwing van de schaatssport niet mee te willen werken. Destijds bij de introductie van de klapschaats zagen we eenzelfde behoudende reactie.”

Voor achteruitschaatser Yep Zagema is het een flinke streep door de rekening: “Jarenlang werk je ernaar toe om op een groot podium je sport te promoten en dan wordt die hoop ineens de grond in geboord. Als ik dit geweten had, had ik net zo goed vooruit kunnen gaan schaatsen. Dan had ik meteen geweten dat ik me nooit zou plaatsen voor de Spelen.”

 
Deel dit artikel: