24 ℃

Aardige mensen meestal toch gevaarlijke criminelen

Vriendelijke, behulpzame mensen zijn niet te vertrouwen. Vaak blijken ze gevaarlijke psychopaten die gruwelijke misdrijven begaan. Dat zegt misdaadspecialist Henk Brouwers na gesprekken met vrienden en bekenden van geweldsmisdrijven. Vrijwel allemaal omschrijven ze de dader als “een heel normale, vriendelijke jongen”.

Foto: Pepgooner / Shutterstock.com

“Men gaat er bij een geweldsdelict meteen maar vanuit dat de dader een agressief type is. Maar als je met familie of buren spreekt, krijg je een heel ander beeld. Zij omschrijven daders tegen de pers altijd als ‘een behulpzame, onopvallende man die op straat altijd vriendelijk groette'”, aldus de misdaadspecialist.

Gré van Dijk (57) uit Zoetermeer weet er alles van. Een paar jaar geleden werd haar buurman van zijn bed gelicht wegens verdenking van meerdere inbraken, een verkrachting en de moord op zijn schoonmoeder. Hij bleek schuldig. “De hele straat was geschokt. Het was zo’n aardige man! Hij hielp altijd iedereen. Ik had het nooit achter hem gezocht. En ik ben echt een mensenkenner”, aldus de geschrokken buurvrouw.

Er blijkt een verband te zijn tussen zachtaardige karakters en brute geweldsdelicten. “Behulpzaam, geïnteresseerd, vriendelijk, zachtaardig, betrokken, sociaal en enthousiast zijn zeer verraderlijke karaktereigenschappen. Allemaal indicatoren dat het weleens goed mis kan zijn”, waarschuwt Brouwers. “Als je dus een buurman hebt die een praatje met u maakt of u wilt helpen met een klus: wees dan op uw hoede. U heeft waarschijnlijk te maken met een gevaarlijke gek.”

 
Deel dit artikel: