12 ℃

Aarde warmer sinds inauguratie Trump

De klimaatverandering door de aanstelling van Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten is nu al merkbaar. In verschillende gebieden is de temperatuur sinds vrijdag licht gestegen. Dat zegt meteoroloog John Kielens.

meteoroloog-john-kielens

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Lisafx

Afgelopen vrijdag werd Trump officieel als nieuwe president beëdigd. Weerbureau MeteoScience onderzocht hoe het klimaat op de inauguratie reageerde. “In sommige delen van de Verenigde Staten schoot de temperatuur vrijwel direct omhoog. De stijging was vooral meetbaar in Washington. Daar was het zaterdag al 6 graden, terwijl het vóór de inauguratie nog vroor”, aldus Kielens.

Ook in Europa werd het na de inauguratie warmer. “Het meetstation in De Bilt registreerde zaterdag een temperatuur van 2 graden. Dat is maar liefst twee graden warmer dan vorige week, toen Obama nog aan de macht was.”

Volgens Kielens is het nog onduidelijk welk effect de aanstelling van Trump heeft op de lange termijn. “Dat is moeilijk te zeggen, maar als de temperatuurstijging in dit tempo doorgaat zou het in juli wel eens dertig graden kunnen worden.”

 
Deel dit artikel: