15 ℃

Psycholoog: “Aardbeving in Groningen is vooral schreeuw om aandacht”

Foto: Photodiem / Shutterstock.com

Het Groningse dorp Westeremden zou volgens inwoners in de nacht van zondag op maandag getroffen zijn door een aardbeving. Het zou niet de eerste seismologische activiteit in de noordelijke provincie zijn. Volgens psycholoog Frans Heijligh moet de aardbeving vooral worden gezien als een schreeuw om aandacht.

Volgens de inwoners van Westeremden werd het dorp geraakt door een aardbeving met een kracht van 1,7. Het epicentrum zou zo’n 3 kilometer onder het dorp liggen. Volgens psycholoog Frans Heijligh is de aardbeving vanuit maatschappelijk oogpunt goed uit te leggen.

“Iedereen vindt het leuk om een keertje in de belangstelling te staan. Dat geldt ook voor de inwoners van Westeremden. U moet niet vergeten dat de provincie Groningen – en vooral het dorp Westeremden – vrijwel nooit het nieuws haalt, terwijl er wél volop geschreven wordt over bijvoorbeeld Amsterdam. Dat kan voor de Groningse bevolking heel frustrerend zijn”, aldus Heijligh.

Volgens de psycholoog is het dan ook niet vreemd dat de dorpsbewoners een aardbeving melden: “We weten natuurlijk allemaal dat aardbevingen in Nederland niet voorkomen, maar op een gegeven moment gaan mensen de gekste dingen verzinnen om de aandacht te trekken. Hoe belachelijker het verhaal, hoe groter de kans op publiciteit. Wat de bevolking eigenlijk wil zeggen is: ‘joehoe, wij bestaan!’. We weten uit het verleden dat dat werkt. Wie herinnert zich niet de absurde verhalen over watersnood in Limburg?”

 
Deel dit artikel: