21 ℃

Aantal vogels drastisch afgenomen

Uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt dat het aantal vogels in Nederland in de afgelopen maanden sterk is gedaald. Waar de onderzoekers in de zomermaanden nog duizenden exemplaren per dag telden, zijn dat er nu nog hooguit tientallen en dan met name van die rotganzen. De onderzoekers wijzen met een beschuldigende vinger naar de Vogelbescherming.

Foto: Tanachai1990 / Shutterstock.com

“Neem nou de zwaluw”, zegt ornitholoog Jarno Haandrikman, tevens initiatiefnemer van dit onderzoek. “Die is binnen een paar maanden tijd compleet weggevaagd. Maar ook de nachtegaal en de tjiftjaf heb ik al in weken niet meer gezien. God, wat mis ik ’s ochtends het geluid van de tjiftjaf. Nu is mijn vrouw het eerste wat ik hoor, een ecologische ramp.”

De onderzoeker noemt zijn bevindingen alarmerend, maar twijfelt nog over welke noodklok hij nou precies moet luiden. “Men heeft het altijd wel over klimaatverandering, maar ik weet heel weinig van het klimaat. Ik ben ornitholoog, geen weerman. Volgens mij moeten we het eerder zoeken bij een stichting als de Vogelbescherming. Als er zó weinig vogels overblijven, dan doe je toch iets niet goed.”

Voor de foto bij dit artikel zijn dieren gedood.

 
Deel dit artikel: