20 ℃

“Aantal coronadoden nog te laag voor echte lockdown”

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Katarzyna Bialasiewicz

Wetenschappers van de Technische Universiteit hebben uitgerekend hoeveel coronadoden er moeten vallen voordat Nederlanders willen meewerken aan een echte lockdown.

Het aantal coronabesmettingen loopt snel op. Toch heeft wil het kabinet nog niets zeggen over een strengere lockdown. Zondag is er extra crisisberaad in het Catshuis, waarin het kabinet bekijkt of er genoeg doden zijn gevallen om een complete lockdown te rechtvaardigen. “Burgers hebben pas zin in een lockdown als er genoeg mensen dood zijn. En dat is nog niet het geval”, zegt wiskundige Tjalk Botter.

Volgens de wetenschapper ligt het probleem vooral in het ziekenhuis: “Het punt is dat weliswaar steeds meer mensen op de intensive care liggen, maar ze gaan lang niet allemaal dood. Volgens onze berekeningen heb je minimaal vijftienduizend doden nodig voordat mensen snappen dat het menens is. Momenteel ligt het dodental rond de tienduizend, dus we zijn er nog lang niet. Het gaat de goede kant op, maar we zullen nog eventjes geduld moeten hebben.”

 
Deel dit artikel: