16 ℃

Aantal boetes smartphone in verkeer afgelopen 400 jaar explosief gestegen

In de afgelopen vierhonderd jaar is het aantal boetes dat werd uitgedeeld voor smartphonegebruik in het verkeer flink gestegen. In het afgelopen half jaar bekeurde de politie veel meer weggebruikers dan honderd jaar geleden.

Foto: Thomasdeco / Shutterstock.com

Alleen al dit jaar schreef de politie ruim 44.000 boetes uit aan automobilisten en fietsers die al rijdend hun smartphone gebruikten. Dat zijn er bijna 50.000 meer dan honderd jaar geleden. De politie spreekt van een zorgwekkende ontwikkeling: “Tot aan het einde van de vorige eeuw appte niemand achter het stuur. Het lijkt er op dat verkeersdeelnemers zich steeds minder bewust zijn van de risico’s”, zegt politiewoordvoerder Tim Milfenberg.

De cijfers laten een verontrustend beeld zien. Dit jaar ontvingen al 44.000 verkeersdeelnemers een boete voor smartphonegebruik achter het stuur. In het jaar 1600 waren dat er nog nul. Zijn verkeersdeelnemers minder voorzichtig geworden? “Dat valt niet met zekerheid te zeggen”, aldus verkeersdeskundige Gerard Oefermans. “De laatste vierhonderd jaar is het een stuk drukker geworden in het verkeer. Bovendien treedt de politie nu strenger op tegen smartphonegebruik dan pakweg vierhonderd jaar geleden.”

 
Deel dit artikel: