23 ℃

Verbod op aanstekers moet vuurwerkoverlast verminderen

Foto: Jomic / Jiang Hongyan / Shutterstock.com

Burgemeester Hobbert van de gemeente Strielwouden pleit voor een landelijk verbod op aanstekers en lucifers. Op die manier moet de overlast en schade van illegaal vuurwerk worden teruggedrongen.

Elk jaar wordt met illegaal vuurwerk veel schade aangericht. Uit onderzoek blijkt dat het vuurwerk in vrijwel alle gevallen was aangestoken met een aansteker of een lucifer. Wat burgemeester Hobbert betreft is de maat nu vol.

De burgemeester realiseert zich dat handhaving van een aanstekerverbod lastig is. “Maar als je iets zegt, moet je het ook doen”, zegt hij. “We moeten goede afspraken maken met de politie en het Openbaar Ministerie, zodat de politie ook preventief mag fouilleren.”

Het kabinet heeft inmiddels een algemeen vuurwerkverbod afgekondigd, maar dat is volgens Hobbert geen oplossing. “Een vuurwerkverbod is weliswaar een stap in de goede richting, maar dan ben je er nog niet. Met alleen een aansteker kan nog steeds veel schade worden aangericht”, aldus de burgemeester. “Wist u dat vrijwel alle brandstichtingen beginnen met een aansteker?”

 
Deel dit artikel: