16 ℃

Aanslag Turkije: “Ik heb er niets van gemerkt”

De Nederlander Dave Plat is er nog beduusd van. Vrijdagochtend ontsnapte hij aan een aanslag in de Turkse stad Diyarbakir. “Het enge is: ik heb er helemaal niets van gemerkt. Juist dat maakt me bang”, zegt de 35-jarige horeca-ondernemer.

Dave-niet-betrokken-bij-staatsgreep-TurkijeDave Plat emigreerde zes jaar geleden naar Turkije en vestigde er een homobar. Vrijdagochtend werd een politiebureau in de overwegend Koerdische stad Diyarbakir getroffen door een bomaanslag. Er vielen zeker acht doden en honderd gewonden. De aanslag is inmiddels opgeëist door IS.

Op het moment van de aanslag bevond Plat zich in de kelder van zijn bar. “’s Avonds hadden we een feest gehad met ongeveer 80 homoseksuele matrozen”, vertelt hij met trillende stem. “We hadden net schoongemaakt. Er blijft na zo’n feest altijd een hoop rommel achter. Toen zijn we gaan slapen. Van de bomaanslag hebben wij niets gemerkt.”

Plat’s bedrijf bevindt zich in het centrum van Istanbul, op nauwelijks 1.300 kilometer afstand van Diyarbakir. “Ik moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren als ik in Diyarbakir was geweest. Ik probeer rustig te blijven, maar het komt nu allemaal wel heel dichtbij.”

 
Deel dit artikel: