“In sommige delen van de wereld worden katten volop gegeten. En ja, men serveert daar ook kattensoep. Het is walgelijk om dat aan Nederlandse kinderen te geven”, zegt Kim Adelborst van de dierenrechtenorganisatie Bestiam Justitia.
Tijdens de landelijke Kinderboekenweek krijgen kinderen een boek cadeau met de titel ‘Kattensoep’. Dat is bij dierenliefhebbers in het verkeerde keelgat geschoten. “Met zo’n boek promoot je de consumptie van kattenvlees. Nota bene bij kinderen. Dat is vrágen om moeilijkheden. Je kunt wachten op de dag dat een kind na het lezen van dit boek zijn huisdier in de bouillon kiepert”, aldus Adelborst.
Kattendeskundige Joop Vlettekamp ziet het probleem niet. “Het is juist goed dat kinderen al op jonge leeftijd advies krijgen over gezonde voeding. Kattenvlees bevat weinig vet en zit boordevol proteïne. Niet voor niets is kattensoep in Azië een echte delicatesse”, aldus Vlettekamp.
Vlettekamp stoort zich aan hypocriete vleeseters die vinden dat katten niet gegeten mogen worden. “Voor de kat is het best sneu als hij in de soep verdwijnt, maar dat geldt ook voor een varken, een kip of een koe. Als je daar niet tegen kunt, moet je veganist worden.”
Het omstreden boek ‘Kattensoep’ van schrijfster Janneke Schotveld wordt tijdens de Kinderboekenweek gratis uitgedeeld. Vlettekamp is auteur van het boekje ‘Kopje onder’, waarin hij schrijft over zijn carrière als professioneel kattenverzuiper.