
AMSTERDAM - Ruim een kwart van de Nederlanders voelt zich niet thuis in de eigen bloedgroep. Dit blijkt uit een onderzoek van bureau QuestionIt. De meeste mensen hebben bloedgroep O-positief, maar voelen dat niet zo.
Maar liefst 12 procent staat open voor een bloedgroeptransplantatie, mocht dat medisch mogelijk worden. Marcia Lotensus (34) is zo’n Nederlander. “Al zo lang ik me kan herinneren, voel ik mij rhesus-negatief. Door mijn aderen stroomt weliswaar O-positief, maar diep van binnen voel ik mij een A-minnetje”, vertelt ze.
Inmiddels staat Marcia op de wachtlijst voor een behandeling bij een Indiase arts die bereid is haar bloed te wisselen met bloed uit een andere groep. “Het is een experimentele behandeling”, zegt ze. “Er is een grote kans dat het misgaat, maar doorgaan met O-positief is voor mij geen optie.”

Foto: New Africa / Shutterstock.com
Hematoloog Dr. Ronald Uilen erkent hij dat bloedgroep-identificatie een steeds belangrijkere rol speelt in de samenleving: “De behoefte om uniek te zijn neemt toe. Vroeger was je gewoon tevreden met het bloed dat je had. Uit welke groep dat kwam, wist je niet eens. Daar dacht je simpelweg nooit over na. Vooral jonge mensen zijn tegenwoordig veel bewuster met hun bloedgroep bezig. Je bloed bevat immers niet alleen zuurstof voor je hersenen, maar ook een stukje persoonlijkheid.”