3 ℃

Artsen vrezen nieuwe uitbraak van duckface door consumptie eendenkroos

Artsen vrezen nieuwe uitbraak van duckface door consumptie eendenkroos
Foto: Nieuwspaal

AMSTERDAM - Eendenkroos is deze week officieel erkend als een eetbare groente. Foodies zijn lyrisch over de smaak, maar deskundigen vrezen voor de terugkeer van een aan eenden gerelateerde aandoening. 

De Europese Unie heeft eendenkroos deze week officieel goedgekeurd als eetbare groente. Maar terwijl chefs en fijnproevers zich verheugen op de nieuwe gerechten met eendenkroos, waarschuwen voedingsdeskundigen voor een mogelijke bijwerking: de gevreesde duckface. Volgens voedingsdeskundige Elsbeth de Lange activeert eendenkroos een mysterieus enzym dat de lippen in een karakteristieke eendenvorm dwingt.

De Lange, een vooraanstaand specialist in culinaire bijwerkingen, verklaarde: “Het eten van eendenkroos kan leiden tot een subtiele maar onmiskenbare verandering in de gezichtsuitdrukking. Binnen enkele dagen verandert een normale glimlach in een permanente duckface. In de afgelopen tijd leek de ziekte op z’n retour, maar de opkomst van eendenkroos als groente zou voor een nieuwe epidemie kunnen zorgen.”

Duckface was zo’n tien jaar geleden een gevreesde aandoening bij voornamelijk jonge vrouwen. De meeste patiënten zijn inmiddels genezen, maar bij sommige vrouwen is de duckface nooit meer helemaal verdwenen. Bekende duckfacepatiënten zijn Anna Nooshin en Famke Louise.

 
Deel dit artikel: