DEN HAAG - De komst van de brileider zorgt voor discussie in de politiek. De exotische eendensoort werd afgelopen weekend in Nederland ontdekt. Vogelliefhebbers zijn blij dat de brileider in Nederland is gespot, maar minister Faber vindt dat het dier hier niet thuishoort. Andere kabinetspartijen zijn het met haar eens.
Onder vogelliefhebbers is het groot nieuws. Afgelopen weekend werd bij Texel een brileider ontdekt. Deze eendensoort komt normaliter niet in Europa voor, laat staan hier in Nederland. De komst van de exotische eendensoort stelt het kabinet voor een flink dilemma: mag de brileider in Nederland blijven, of moet de eend worden teruggestuurd naar het land van herkomst?
Volgens vogelkenner Tim Baayer komt de brileider op een ongelukkig moment. “Als de vreemde eend een jaar eerder was gekomen, was het waarschijnlijk geen enkel probleem geweest. Nu is de situatie beduidend anders”, aldus Baayer. “De Nederlandse regering kent sinds kort een ontmoedigingsbeleid voor immigranten. Alles wat naar Nederland komt, is hier in principe niet welkom. Het kabinet zou zich volstrekt ongeloofwaardig maken als het voor dieren een ander beleid zou hanteren dan voor mensen.”
Minister Faber (Uitsluiting en Migratie) laat er geen misverstand over bestaan: de eend moet terug. “Deze diersoort komt oorspronkelijk uit Siberië en Alaska. Stuk voor stuk veilige gebieden. De eend heeft dan ook geen reden om hier te blijven”, aldus de minister.
De brileider werd gespot in de Waddenzee, een zee die volgens Faber een aanzuigende werking heeft op exotische vogels: “Nederland moet nu een heel duidelijk signaal afgeven. Als we de brileider hier gaan gedogen, dan zitten we hier binnen de kortste keren met een enorme biodiversiteit. Dat moeten we niet willen.” BBB-leider Caroline van der Plas is het daarmee eens.