DAMASCUS - Er wordt steeds meer duidelijk over de wreedheden tegen het Syrische volk onder het strenge regime van president Assad. Na de val van het regime werd de beruchte martelgevangenis Sednaya bevrijd. De mensen die er nog gevangen zaten, leefden in complete afzondering van de rest van de wereld. Elke dag komen er nieuwe details aan het licht.
Mensenrechtenorganisaties komen superlatieven tekort om de extreme wreedheden in de gevangenis te beschrijven. In de kelder van het complex werden meerdere cd’s met martelmuziek gevonden. Volgens Amnesty werden gevangenen gedwongen om naar de muziek te luisteren, soms tot wel drie nummers per dag. De martelmuziek kwam veelal uit Nederland. Zo werden er twee cd’s van Racoon gevonden. Maar de tranen sprongen bij de onderzoekers in de ogen toen bleek dat Syriërs zijn blootgesteld aan muziek van Krezip en Nick & Simon.
Vooral het Volendamse duo staat erom bekend mensen vocaal kapot te maken. Ze hebben zelf geen muziek meer geproduceerd sinds de zomer van 2022, omdat ze het zelf ook niet meer aankonden. Volgens Amnesty-woordvoerder Alex Sanex herken je de slachtoffers meteen: “Ze hebben een zeer angstige, holle blik in hun ogen. Ze weten vaak hun eigen naam niet meer en zwaaien voortdurend met hun armen. Je moet je realiseren dat de gevangenen geen Nederlands verstonden. Ze hadden dus geen idee wat er gezongen werd, ze wisten alleen dat het verschrikkelijk klonk. Die mensen moeten doodsangsten hebben uitgestaan.”
Amnesty wil dat de gevangenbewaarders worden berecht door het Internationaal Strafhof. Of Nick & Simon medeplichtigheid kan worden verweten, is nog onduidelijk. Het management van de twee zangers laat weten dat ze inmiddels naar Dubai zijn gevlucht.