AMSTERDAM - Om snackbars voor te bereiden op de toekomst, moeten ze toegankelijker worden voor senioren met overgewicht. Dat zegt voedingsdeskundige Elsbeth de Lange naar aanleiding van een onderzoek van het RIVM.
Deze week kwam het RIVM met het nieuws dat Nederlanders steeds vaker last hebben van overgewicht, maar ook steeds ouder worden. Volgens voedingsdeskundige Elsbeth de Lange moeten snackbars zich nu al voorbereiden op deze ontwikkeling. “De snackbar van de toekomst ziet er heel anders uit”, voorspelt De Lange.
“Allereerst zullen de snacks zelf moeten veranderen. Het lichaam van een oudere heeft immers andere voedingsmiddelen nodig”, aldus de voedingsdeskundige. “Ouderen hebben vaak last van botontkalking, terwijl de botten van iemand met overgewicht juist veel gewicht moeten kunnen dragen. Daarom wordt gewerkt aan kroketten met extra calcium. Om het verouderingsproces van de hersenen te vertragen, kun je extra Omega 3 toevoegen aan de frikandellen.”
Daarnaast zal volgens de voedingsdeskundige de inrichting van de snackbars moeten worden aangepast om ook oudere klanten te kunnen ontvangen: “Nu is de vloer in een snackbar vaak glad van het vet. Daardoor kunnen ouderen, die door overgewicht slecht ter been zijn, uitglijden en vallen. Daarnaast hebben ouderen nou eenmaal een slechtere conditie, zeker als ze te zwaar zijn. Er zijn dus relaxstoelen nodig, zodat oudere klanten rustig kunnen uitpuffen na het bestellen.”