11 ℃

Kim (34) is een troosteter voor anderen: “Toppunt van empathie”

Kim (34) is een troosteter voor anderen: “Toppunt van empathie”
Foto: Africa Studio / Shutterstock.com

GENNEP - Hoewel Kim Waalzon (34) uit Gennep van zichzelf niet zo’n snoeper is, eet ze vrijwel dagelijks enkele chocoladerepen, koekjes of een zak chips. Kim is namelijk een troosteter voor anderen die negatieve emoties of stress ervaren in hun leven. “Elke dag een grote hoeveelheid suiker of vet binnenkrijgen zorgt ervoor dat iemand die het moeilijk heeft zich gesteund voelt”, zegt Kim terwijl ze een hap neemt van een donut met chocoladehagel.

Kim vertelt dat ze de afgelopen 10 jaar de nodige calorieën heeft ingenomen om vele familieleden en vrienden tot steun te kunnen zijn: “In feite ben ik altijd hun uitlaatklep geweest. Zo herinner ik mij nog dat mijn beste vriendin ontslagen werd op haar werk en zich geen raad wist met haar verdriet en gevoelens van onmacht. Toen zei ik haar: ‘Deveny, zie je dit zakje paprikachips? Dit eet ik speciaal voor jou helemaal op, want ik kan me invoelen hoe zwaar dit voor je moet zijn’. Dat heb ik vervolgens dagelijks volgehouden en na een paar maanden merkte ik dat Deveny zich beter ging voelen. Sterker nog, ze vond een hartstikke leuke nieuwe baan. Op zo’n moment ben ik blij dat mijn emotie-eten een positief effect heeft gehad. Daar ben je natuurlijk ook vriendinnen voor.”

Volgens Kim heeft troosteter zijn voor anderen bovendien als bijkomend voordeel dat haar eigen negativiteit en problemen naar de achtergrond verschuiven: “Natuurlijk zit ik ook niet altijd lekker in mijn vel, maar als ik mij op die momenten stort op andermans moeilijkheden, vergeet ik mijn eigen sores. Dan denk ik bijvoorbeeld weer aan mijn moeders zorgen over haar diabetes, en eet ik meteen een doosje Celebrations leeg om haar een hart onder de riem te steken. Wat ik doe, is eigenlijk het toppunt van empathie.”

 
Deel dit artikel: