9 ℃

Westerscheldetunnel dicht en geen treinen: Zeeland wordt voorbereid op oorlog

Westerscheldetunnel dicht en geen treinen: Zeeland wordt voorbereid op oorlog
Foto: Michiel1972 / Wiki Commons CC BY 3.0

MIDDELBURG - Nadat vorige week al bekend werd dat in 2026 in Zeeland enkele maanden geen treinen rijden, kwam gisteren het bericht dat ook de Westerscheldetunnel voor een maand dicht gaat. In de Westerscheldetunnel werd drie jaar geleden een scheur ontdekt. De provincie heeft besloten deze te gaan repareren en wel tegelijk met het stilleggen van de enige treinverbinding.

Verslaggeefster Arianna Laporte legt uit wat de Zeeuwse bevolking ervan vindt: “Er leeft in Zeeland een gevoel van miskenning. Eerst werd ons beloofd dat er een marinierskazerne gebouwd ging worden. Dat werd later ingetrokken. Vervolgens werden er allerlei andere toezeggingen gedaan, die ook nog niet van de grond zijn gekomen en dan nu dit! Ik kan gerust stellen dat de Zeeuwen woest zijn. Ze kunnen straks geen kant meer op.”

Gedeputeerde Harry van der Maas legt uit wat zijn redenen zijn voor de afsluiting: “Ik kreeg van staatssecretaris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu de vraag of Zeeland als proeftuin wil fungeren voor een nieuw beveiligingssysteem voor treinen. Zodra ik hoorde dat ook de Westerscheldetunnel zou worden afgesloten, heb ik toegehapt.”

Oorlogsscenario

Volgens van der Maas is dit een buitenkans om een oorlogsscenario te creëren: “Sommige mensen zien hier nu het nut nog niet van in, maar wereldwijd neemt de oorlogsdreiging toe. Stel je voor dat de zaak escaleert en Zeeland totaal afgesloten raakt van de buitenwereld. We hopen het natuurlijk nooit mee te maken, maar we moeten ook realistisch zijn. We moeten dus wel trainen voor een dergelijk rampscenario.”

Foto: Natalia Paklina / Shutterstock.com

Ook hier in Arnemuiden zijn de inwoners boos over de afsluiting.

Hoewel er met veel verontwaardiging op het plan wordt gereageerd, klinken er ook positieve geluiden. “We kunnen ons beter maar voorbereiden”, zegt Wimmert de Kacks, hobbykannibaal uit Koudekerke. “Je weet nooit wat er precies gebeurt. Wat als de voedselvoorziening stilvalt en mensen genoodzaakt zijn om hun buren op te eten? Het is goed om daar nu alvast mee te oefenen.”

 
Deel dit artikel: