UTRECHT - Zonder dat ze het zelf beseffen, is een bezoek aan een groot winkelcentrum voor veel mensen een onaangename of zelfs traumatische ervaring. Bezoekers ervaren dikwijls hartkloppingen en angsten tijdens, maar vooral vlak na een bezoek.
Zo ook Trudy Meyerveld (62). “Het is alweer drie maanden geleden dat ik naar Hoog Catharijne ging voor een boodschapje. Ik kon aanvankelijk de winkel niet vinden en al snel werd ik overprikkeld door allerlei kunstmatige geuren en flitsende beeldschermen. Ik kon ook de weg naar buiten niet meer vinden, omdat alle gangen op elkaar lijken. Dit maakte mijn paniek nog veel erger. Toen ik eenmaal buiten was, was ik helemaal doorgedraaid”, vertelt Trudy.
Sinds enkele weken is er voor getraumatiseerde bezoekers van Hoog Catharijne psychologische hulp beschikbaar. Slachtoffers kunnen in een stille ruimte praten met een hulpverlener. Er wordt rustige klassieke muziek afgespeeld, er staan echte planten en bloemen en men kan er knuffelen met alpaca’s.
Paniek
“We merken dat slachtoffers van Hoog Catharijne heel blij zijn met de hulp die ze krijgen”, zegt een psycholoog ter plaatse. “Veel Catharijnebezoekers worstelen weken later nog met gevoelens van paniek, keuzestress en overprikkeling. Dit komt vooral door de overvloed aan opdringerige indrukken. Wij helpen ze met het verwerken van hun Catharijne-ervaring.”
Voor Meyerveld komt dit initiatief te laat. Na haar bezoek aan het winkelcentrum heeft ze twee maanden thuis gezeten. Sinds kort werkt ze weer parttime. “Heel goed dat hier nu aandacht voor is, maar voortaan ga ik wel naar het suffe winkelcentrumpje in mijn wijk”, zegt ze.
Inspiratiekamertje
Het is nog maar zeer de vraag of er ook hulp komt voor de bezoekers van andere grote winkelcentra. IKEA begint voorlopig nog niet met het aanbieden van slachtofferhulp aan bezoekers. Klanten ervaren weliswaar regelmatig stress omdat ze bijvoorbeeld verdwaald zijn of claustrofobisch worden in een volgestampt inspiratiekamertje, maar het bezoekersaantal blijft wel op peil.