11 ℃

Wilders pleit voor meer fatsoen in de samenleving: “Laten we gewoon wat liever voor elkaar zijn”

Wilders pleit voor meer fatsoen in de samenleving: “Laten we gewoon wat liever voor elkaar zijn”
Foto: Dutchmen Photography / Shutterstock.com

DEN HAAG - Geert Wilders hoopt dat Nederlanders voortaan wat fatsoenlijker met elkaar omgaan. “Als je hoort wat voor taal mensen naar elkaars hoofden slingeren, dan staat het schaamrood op je kaken. We mogen best wat vriendelijker naar elkaar zijn”, aldus de sympathieke PVV-leider. 

Veel Nederlanders vinden dat de samenleving verhardt, onder meer door verruwing van het taalgebruik. Ook Wilders ziet dat om zich heen gebeuren: “Weet u, zelfs in de politiek hoor ik mensen af en toe dingen zeggen waarvan ik denk: kom, moet dat nou zo?”

Wilders herinnert zich een uitspraak van de Dalai Lama, die zei dat alle oorlogen ooit met woorden zijn begonnen. “Steeds vaker hoor ik mensen schofferende taal uitslaan, heel agressief op de man spelen en zelfs hele bevolkingsgroepen wegzetten als ’tuig’. Dan denk ik: sjonge, is dat nou nodig?”, zucht Wilders. “Ik vind oprecht dat we zo niet met elkaar moeten omgaan. Heus, daar wordt ons land niet mooier van. Natuurlijk mag je kritiek op iemand hebben, maar blijf wel fatsoenlijk.”

 
Deel dit artikel: