10 ℃

Minister Faber wil asielzoekers waarschuwen met borden langs de grens: “Achtung, Hochspannung”

Minister Faber wil asielzoekers waarschuwen met borden langs de grens: “Achtung, Hochspannung”
Foto: YT CC

DEN HAAG - Minister Marjolein Faber van Uitsluiting en Remigratie wil waarschuwingsborden plaatsen bij de azc’s en langs de grens. De borden moeten asielzoekers ontmoedigen om naar Nederland te komen. 

Met afschrikwekkende borden hoopt minister Faber asielzoekers tegen te houden. Zo moeten bij asielzoekerscentra borden komen met daarop de tekst ‘Hier werken we aan uw terugkeer’. Langs de grens komen borden met de waarschuwing ‘Achtung, Hochspannung’.

De minister wil met de borden duidelijk maken dat de komst naar Nederland niet zonder risico is en dat Nederlanders allesbehalve empathisch en gastvrij zijn.

Helemaal nieuw is het idee van de minister overigens niet. Ruim honderd jaar geleden stonden langs de Nederlandse grens ook al borden met de tekst ‘Achtung, Hochspannung’. Ook toen waren de borden bedoeld om oorlogsvluchtelingen af te schrikken.

Foto: Wiki Commons / Publiek Domein

Nederland had in 1916 al soortgelijke borden langs de grens.

De borden werden destijds bekrachtigd door een 332 kilometer lange metalen draad (‘De Draad’) waarop 2000 volt wisselspanning stond. Dat gaat nu niet meer gebeuren, want volgens minister Faber is 2000 volt naar de huidige maatstaven veel te weinig.

 
Deel dit artikel: