10 ℃

Sojafluisteraar Boris legt misstanden in de veganindustrie vast: “Het geluid van huilende peulvruchten gaat door merg en been”

Sojafluisteraar Boris legt misstanden in de veganindustrie vast: “Het geluid van huilende peulvruchten gaat door merg en been”
Foto: Faces Portrait / Shutterstock.com / Nieuwspaal

MEPPEL - Al een paar dagen ligt hij in de berm van de A32 ter hoogte van Meppel, als hij kans ziet om op een voorbijrijdende vrachtwagen te springen. De vrachtwagens van dit transportbedrijf staan bekend om hun doodsritten richting de vegafabrieken in Zwolle.

Zelfbenoemd sojafluisteraar Boris van Cuijk legt door middel van beeld- en geluidsmateriaal de misstanden vast die schuilgaan achter de gesloten deuren van de vleesvervangerindustrie. Het beeldmateriaal dat hij ons toont is schokkend. Miljoenen peulen liggen dicht op elkaar. Ruimte om te bewegen is er nauwelijks. Vooral de sojabonen die onderop liggen, lijden onder het gewicht van hun soortgenootjes.

“Toen ik hen vroeg of ze wisten waar ze naartoe gingen, fluisterden bijna alle peulvruchten dat ze geen idee hadden wat hen te wachten stond. Ze keken me wanhopig aan en vroegen mij om deze beelden te delen, zodat andere peulvruchten op de hoogte zijn. Ik heb er mijn levenswerk van gemaakt om hun verhaal te vertellen, zodat ook zij een stem krijgen”, vertelt de 38-jarige Arnhemmer.

Doodsschreeuw

Boris neemt ons mee naar zijn donkere kamer. Het hangt vol met foto’s, geschoten in een brasserie op de Zuidas: “Hier zie je de havermelk-elite die haar dagelijkse massamoord aan het plegen is, onder het oog van iedereen die wegkijkt. Mijn trommelvliezen en gehoorbeentjes registreren op een bepaalde frequentie de ijzingwekkende doodsschreeuw van tot melk geperste sojabonen die samen met kokend water uit een chromen koffiemachine stromen. Probeer de slaap nog maar eens te vatten als je weet wat ik weet!”

Foto: nnattalli / Shutterstock.com

Zo kan het ook: vrije sojabonen hangen rustig aan de plant in Brazilië, waar ze door mensen met rust worden gelaten en alle ruimte krijgen om peulvrucht te zijn.

Boris roept rechtse politici op om de vleesindustrie nieuw leven in te blazen: ‘Sojakwekers moeten massaal uitgekocht worden en er kan wat mij betreft niet genoeg gemolken worden. Dit onrecht moet stoppen.”

Boris sluit niet uit dat hij zich binnenkort aan een talkshowtafel vastlijmt, of samen met een aantal peulvruchten de pers opzoekt. Trots toont hij de shirts die hij met leuzen heeft laten bedrukken: ‘save the soja’ en ‘passie voor peulen’.

 
Deel dit artikel: