10 ℃

Israël zoekt naar eigen planeet vanwege ruzie met rest van de aarde

Israël zoekt naar eigen planeet vanwege ruzie met rest van de aarde
Foto: Jeffrey M. Frank / Shutterstock.com

TEL AVIV - Israël is een zoektocht gestart naar een eigen planeet om het land op voort te kunnen zetten. Israël voelt zich naar eigen zeggen ‘niet meer welkom’ op aarde, nu het land ruzie heeft met alle buren en zelfs de VN.

De Israëlische regering heeft astronomen verzocht om ‘met spoed’ te zoeken naar een andere leefbare planeet in ons zonnestelsel of daarbuiten. Het verzoek volgt op de recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten, waarbij Israël het aan de stok kreeg met vrijwel alle omringende landen en zelfs de Verenigde Naties. “Je kunt de ontstane situatie vergelijken met een uit de hand gelopen burenruzie”, zegt hoogleraar geopolitiek Bob Sauna.  “Wanneer iemand ruzie heeft met al zijn buren, zal hij uiteindelijk gaan verhuizen.”

Astronomen in het Israëlische Weizmann Instituut zoeken met geavanceerde radiotelescopen naar een planeet waar Israël zonder oorlog kan worden voortgezet. Geen makkelijke opgave, want de planeet moet wél zuurstof en water hebben, maar geen ander leven waarmee weer ruzie zou kunnen ontstaan.

Foto: Remi dhml / Shutterstock.com

Met krachtige telescopen speuren Israëlische wetenschappers de hemel af, op zoek naar een planeet zonder buurlanden.

Dan vraag is dus: waar in het heelal kan Israël naartoe? Volgens sterrenkundige Fons Lepperkam zijn er meerdere mogelijkheden: “Er zijn verschillende exoplaneten ontdekt die leefbaarder zijn dan Israël. De dichtstbijzijnde ‘aardachtige’ exoplaneet is Kepler-22b, die zich bevindt op een afstand van 635 lichtjaren van de aarde. Maar dat is waarschijnlijk te dichtbij om te voorkomen dat Israël toch weer ruzie krijgt met landen op aarde.”

 
Deel dit artikel: