7 ℃

BBB pleit voor tabakstoeslag: “Nederland duurste rookland van Europa”

BBB pleit voor tabakstoeslag: “Nederland duurste rookland van Europa”
Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie / Bokhach / Shutterstock.com

DEN HAAG - BBB-leider Caroline van der Plas wil dat het kabinet haast maakt met de invoering van de tabakstoeslag. “De tabaksaccijnzen stegen dit jaar harder dan ooit. Toch doet de overheid niets om rokers daarvoor te compenseren”, zegt Van der Plas.

Maandag werd bekend dat Nederland een van de duurste rooklanden van Europa is. Vooral voor mensen met een laag inkomen is doorroken nagenoeg onbetaalbaar geworden. Volgens de BBB laat de overheid hen letterlijk in de kou staan. Partijleider Caroline van der Plas vocht eerder al met succes tegen de verhoging van de accijns. “Maar daarmee zijn we er nog niet”, aldus Van der Plas.

“Duizenden huishoudens roken in armoede”, vervolgt Van der Plas. “Ze krijgen geen tabakstoeslag, maar wél zorgtoeslag. Dat is toch niet uit te leggen? Deze mensen willen helemaal niet naar de dokter. Ze willen nicotine. Daarom zeg ik: laten we nou éérst zorgen voor wat te paffen.”

Van der Plas wijst op cijfers van het Trimbos Instituut: “Steeds meer Nederlanders stoppen noodgedwongen met roken, om de doodeenvoudige reden dat ze het niet meer kunnen betalen. Zo diep zijn we al gezonken in dit land.”

 
Deel dit artikel: