14 ℃

Russische bevolking doodsbang: Mark Rutte vandaag begonnen als NAVO-baas

Russische bevolking doodsbang: Mark Rutte vandaag begonnen als NAVO-baas
Foto: Gints Ivuskans / Shutterstock.com

MOSKOU - De angst onder de Russische bevolking is groot, nu Mark Rutte is begonnen als secretaris-generaal van de NAVO. Vooral de onberekenbaarheid van de nieuwe NAVO-leider zorgt voor onrust bij de Russen.

Na een korte rustperiode is Mark Rutte vandaag begonnen aan zijn nieuwe baan als hoogste baas bij de NAVO. Vooral het feit dat Rutte nu beschikt over honderden kernwapens zorgt voor angst en onzekerheid onder de Russische bevolking.

In de Russische stad Sint-Petersburg is de spanning duidelijk voelbaar. “Toen Stoltenberg nog NAVO-baas was, wisten we precies waar we aan toe waren. Hij deed niets. Maar nu Rutte de controle heeft, zijn we hier dan nog veilig? Niemand weet waartoe hij in staat is”, zegt een oudere inwoner.

Foto: Sergey Bezgodov / Shutterstock.com

In de Russische steden hangt een gespannen sfeer. Slechts een enkeling waagt zich op straat.

Ook in Moskou durft bijna niemand naar buiten. De meeste Russen zitten thuis, wachtend op wat gaat komen. De 53-jarige Andrey Soechov is wél op straat. “Ik ben op weg naar de supermarkt”, vertelt hij. “Ik ga wat drinkwater en ingeblikt voedsel kopen, zodat ik lang in de kelder kan schuilen als Rutte op de rode knop drukt.”

 
Deel dit artikel: