11 ℃

Kabinet tevreden over ontmoedigingsbeleid elektrische auto’s

Kabinet tevreden over ontmoedigingsbeleid elektrische auto’s
Foto: Stoqliq / Shutterstock.com

DEN HAAG - Er worden steeds minder elektrische auto’s verkocht. Volgens het kabinet is dat een duidelijk signaal dat het ontmoedigingsbeleid zijn vruchten begint af te werpen.

Het kabinet heeft een reeks maatregelen aangekondigd om elektrisch rijden te ontmoedigen. Zo gaan eigenaren van elektrische auto’s toch wegenbelasting betalen en wordt de belastingkorting op de aanschaf van elektrische auto’s stapsgewijs afgeschaft. Het kabinet moedigt automobilisten zo aan om over te stappen op een benzine- of dieselauto. Dergelijke auto’s hebben flinke voordelen, zoals een grotere actieradius en een lager gewicht.

“De voordelen van auto’s die op benzine of diesel rijden zijn evident, maar het kan lastig zijn om de consument daarvan te overtuigen”, zegt verkeersdeskundige Gerard Oefermans. “Automobilisten zijn vaak toch gehecht aan hun elektrische voertuig. Niet iedereen zal meteen naar de dealer rennen om een benzine- of dieselauto aan te schaffen. Maar natuurlijk zorgt het kabinetsbeleid er wel voor dat automobilisten sneller de overstap wagen.”

Het omslagpunt komt in 2026. Eigenaren van een elektrische auto betalen dan meer belasting dan de bezitters van een benzine- of dieselauto. Toch kan het volgens Oefermans nog vele jaren duren voordat elektrische auto’s echt helemaal uit het straatbeeld zijn verdwenen.

 
Deel dit artikel: