12 ℃

Radicaal-rechtse Oostenrijker boekt verkiezingsoverwinning: “Vroeger wilde ik kunstschilder worden”

Radicaal-rechtse Oostenrijker boekt verkiezingsoverwinning: “Vroeger wilde ik kunstschilder worden”
Foto: C.Stadler/Bwag / Wiki Commons CC BY-SA 4.0

WENEN - Oostenrijkers hebben gestemd voor een nieuw parlement. De FPÖ van de radicaal-rechtse Herbert Kickl werd de grote winnaar. Een gesprek met deze bevlogen partijleider.

“Vroeger wilde ik kunstschilder worden”, begint Kickl. “Ik wilde naar de kunstacademie, maar helaas werd ik daar niet toegelaten. Ik schilderde niet onaardig, maar ze vonden me geen hoogvlieger. Vervolgens ben ik het leger ingegaan.”

Gedurende zijn tijd in het leger en daarna raakte Kickl steeds meer geïnteresseerd in politiek. Hij schreef een boek met de titel ‘Mijn strijd’ (vrijvertaald) waarin hij zijn ideeën over Oostenrijk, ras en politiek uiteenzet.

Gepassioneerde spreker

Kickl maakte snel naam onder nationalistische Oostenrijkers. Vooral zijn zeer krachtige toespraken zijn berucht. “Ik ben altijd een gepassioneerde spreker geweest. In mijn enthousiasme kan ik soms hard in de microfoon brullen”, zegt hij.

Nu gaat Kickl voor het Bondskanselierschap: “Mijn droom is om aansluiting te vinden bij Duitsland, een soort ‘Anschluss’ zoals wij dat hier noemen, en daarna het gehele Germaanse volk na een stukje zuivering weer samen te brengen in één groot Duits Rijk. Maar dat is iets voor later hoor. Eerst maar eens deze verkiezingen winnen.”

 
Deel dit artikel: