11 ℃

Rusland prijst besluit van Nederland om F-16’s terug te trekken: “Eerste stap op weg naar volledige ontwapening”

Rusland prijst besluit van Nederland om F-16’s terug te trekken: “Eerste stap op weg naar volledige ontwapening”
Foto: Michael Fitzsimmons / Shutterstock.com

MOSKOU - De F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht vlogen vrijdag voor het laatst door het Nederlandse luchtruim. Defensie heeft besloten om niet meer met de toestellen te gaan vliegen. Rusland is blij met dat besluit en noemt het ‘een stap in de goede richting’.

Na de inval van het Russische leger in Oekraïne is de spanning tussen Rusland en de NAVO-landen flink opgelopen. Desondanks besloot Defensie om de Koninklijke Luchtmacht gedeeltelijk te ontwapenen. De iconische F-16 gevechtsvliegtuigen maakten vrijdag hun laatste vlucht. De Russische legergeneraal Andrej Dalski noemt dat ‘een wijs besluit’.

Volgens Dalski is het geen toeval dat Nederland juist nu besluit om de F-16’s aan de grond te houden. “Het is goed dat Nederland onze waarschuwingen nu eindelijk ter harte neemt en een deel van het luchtwapen terugtrekt uit de strijd. Dit is een kleine, maar belangrijke stap op weg naar de volledige ontwapening van onze vijand”, aldus de Russische generaal.

Rusland zegt te hopen dat andere NAVO-landen het voorbeeld van Nederland volgen en zich óók gedeeltelijk zullen overgeven.

 
Deel dit artikel: