AMSTERDAM - Uit een peiling van bureau QuestionIt blijkt dat maar liefst 1 op de 8 jongeren in ons land moet rondkomen van slechts 850 euro per week. Maar kán dat eigenlijk nog wel? Laura van Bisterveld (24) uit Amsterdam ging de uitdaging aan.
De inflatie in Nederland liep tegen alle verwachtingen in weer wat op. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Voedingsmiddelen werden vorige maand 1,1 procent duurder ten opzichte van een jaar eerder. Dat betekent dat de inflatie niet meer daalt, maar juist toeneemt. Veel jongeren dreigen daardoor in de problemen te komen.
Bijna 13 procent van de jongeren tot 25 jaar heeft wekelijks niet meer te besteden dan 850 euro. En daar moeten óók de boodschappen van betaald worden. “Toen ik het geld aan het begin van de week kreeg, dacht ik: ‘jeetje, hoe ga ik dat in godsnaam doen?'”, zegt Laura. “Ik heb het gered, maar vraag niet hoe.”
Over elk honderdje nadenken
“Als je van zo weinig geld moet rondkomen, moet je je gedrag aanpassen. Dus niet meer zomaar even naar de supermarkt, of een weekendje shoppen in Parijs. Nee, ik moest letterlijk over elk honderdje nadenken”, vertelt Laura. “Dat was echt even wennen.”
Laura begon de week met een financiële planning: “Ik heb direct 400 euro opzij gezet voor de boodschappen. En toen ben in de folders gaan uitpluizen. Met een beperkt budget moet je de aanbiedingen eruit pikken. Ik vond ergens een doosje Moët & Chandon voor 250 euro. Dat was echt een mazzeltje. Maar ja, toen was er nog maar 150 euro over voor de overige boodschappen. Ik moest dus de rest van de week goedkope zalm eten. Dat soort keuzes moet je maken. Gelukkig was er deze week geen festival, anders had ik het niet gered.”