14 ℃

Is Matthijs de Ligt niet té kritisch op zichzelf? “Als voetballer word ik zwaar overschat”

Is Matthijs de Ligt niet té kritisch op zichzelf? “Als voetballer word ik zwaar overschat”
Foto: Orange Pictures / Shutterstock.com

ZENICA - In de Nations League boekte het Nederlands Elftal afgelopen weekend een sprankelende overwinning op Bosnië en Herzegovina (5-2). Toch ging het na afloop voornamelijk over de fout die verdediger Matthijs de Ligt maakte bij de tweede tegengoal. In een persconferentie schroomde De Ligt dan ook niet om het boetekleed aan te trekken. Hoewel zijn zelfreflectie als profvoetballer bewonderenswaardig is, vragen veel Nederlanders zich af of De Ligt niet té kritisch is op zichzelf.

“Het was een onvergeeflijke misser van mij”, begon De Ligt. “Ik schatte de voorzet vanaf de zijkant helemaal verkeerd in waardoor Džeko alle ruimte had om te scoren. Op dat moment kon ik wel door de grond zakken. Ik voel me erg schuldig dat ik het team zo benadeeld heb en begrijp met terugwerkende kracht nog beter waarom de bondscoach Stefan de Vrij bij het afgelopen EK de voorkeur gaf. Hij is ook een veel completere verdediger dan ik. Ik wil bij deze graag publiekelijk mijn excuses aanbieden. Aan mijn medespelers, de staf, mijn vrouw, mijn familie en vrienden, alle Nederlanders en andere wereldburgers die dit geblunder van mij hebben moeten aanschouwen.”

Diverse journalisten merkten vervolgens op dat De Ligt – op deze specifieke fout na – eigenlijk best een goede wedstrijd speelde met vele onderscheppingen en goede inspeelpasses. Maakt de 25-jarige speler van Manchester United het niet wat te zwaar voor zichzelf? “Te zwaar, te zwaar”, mompelde De Ligt. “Weet je wat zwaar is? Hoe ik als verdediger overschat word. Ik kan eigenlijk helemaal niet voetballen en verdien het niet om zo’n prachtig Oranjeshirt te dragen. Dat is tegen Bosnië kraakhelder geworden. Had ik al mijn excuses aan jullie aangeboden?”

"Ik kan eigenlijk helemaal niet voetballen en verdien het niet om zo'n prachtig Oranjeshirt te dragen."
Matthijs de Ligt

Dinsdagavond speelde het Nederlands Elftal de poulewedstrijd tegen Duitsland. Ondanks dat De Ligt de bondscoach meermaals op het hart drukte een andere centrale verdediger op te stellen, zette Ronald Koeman hem gewoon weer in de basis.

 
Deel dit artikel: