17 ℃

Duitsland gaat grenzen beschermen met paspoortcontroles, later wellicht ook muur

Duitsland gaat grenzen beschermen met paspoortcontroles, later wellicht ook muur
Foto: Hadrian / Shutterstock.com

BERLIJN - Duitsland voert extra controles aan de landgrenzen in. De Duitse regering kondigde paspoortcontroles aan om te voorkomen dat mensen zonder geldig visum het land binnenkomen. In de Duitse hoofdstad Berlijn wordt nagedacht over een muur om de stadsgrenzen te beschermen.

Als deel van het Schengen-gebied kende Duitsland lange tijd open grenzen, maar dat gaat veranderen. Minister Faeser van Binnenlandse Zaken heeft paspoortcontroles bevolen om te voorkomen dat ongewenste personen het land binnenkomen. Voor de hoofdstad Berlijn kan een grote muur zorgen voor extra veiligheid.

Veel Duitsers vinden een metershoge muur in de stad te ver gaan, maar volgens de Duitse veiligheidsdeskundige Friedrich Ebert is het geen slecht idee: “Veel steden hadden in het verleden een stadswal om de bevolking te beschermen. Een muur dwars door een stad is dus op zich niets nieuws.”

Foto: Alejandro M. Ferrer / Shutterstock.com

Een voorbeeld van hoe zo'n muur er volgens veiligheidsdeskundigen uit zou kunnen zien.

De Duitse oppositieleider Walter Ulbricht noemt het plan voor een muur vergezocht: “Bij zo’n enorme muur denk je al gauw aan China of de door Trump beloofde muur aan de grens met Mexico, maar in een stad als Berlijn zou zo’n muur ongekend zijn.”

 
Deel dit artikel: