12 ℃

Oekraïne wil F-16’s nu daadwerkelijk gebruiken, maar mag dat wel?

Oekraïne wil F-16’s nu daadwerkelijk gebruiken, maar mag dat wel?
Foto: Albert Beukhof / Shutterstock.com

KYIV - Westerse landen worstelen met een ingewikkeld vraagstuk over de aan Oekraïne geleverde F-16’s. De toestellen staan al een tijdje op Oekraïens grondgebied, maar het land wil ze nu ook werkelijk gaan gebruiken. De vraag is of dat mag. “Tot nu toe is daar nooit over nagedacht”, zegt hoogleraar oorlogsrecht Henk Fondant.

“Verschillende landen, waaronder ook Nederland, hebben de F-16’s aan Oekraïne geleverd. De F-16’s zijn met succes gebruikt voor trainingsdoeleinden en vervolgens op militaire vliegvelden geparkeerd”, aldus Fondant. “Maar wat we nu zien, is dat Oekraïne de toestellen daadwerkelijk de lucht in stuurt voor oorlogshandelingen. Dan praat je ineens over een totaal andere situatie.”

Defensieminister Brekelmans heeft Oekraïne onder voorbehoud toestemming gegeven om de F-16’s te gebruiken. De Oekraïense luchtmacht heeft de F-16’s inmiddels al ingezet om Russische kruisraketten uit de lucht te schieten. “Juridisch gaat het om een grijs gebied”, zegt Fondant. “Je hebt het feitelijk over Westerse gevechtsvliegtuigen die niet alleen aan Oekraïne geleverd zijn, maar nu ook daadwerkelijk worden gebruikt. Je wil niet hebben dat de Russen daar later moeilijk over gaan doen.”

 
Deel dit artikel: