12 ℃
Routinecontrole

Rusland waarschuwt Nederland voor kwetsbaarheden in computernetwerk Defensie

Rusland waarschuwt Nederland voor kwetsbaarheden in computernetwerk Defensie
Foto: Kosmogenez / Shutterstock.com

MOSKOU - Russische specialisten hebben defensieminister Brekelmans gewaarschuwd voor kwetsbaarheden in het computernetwerk van het Nederlandse ministerie van Defensie. Volgens Rusland is het in theorie mogelijk om de computers van Defensie vanuit het buitenland plat te leggen.

“Per toeval hebben we een paar stevige veiligheidsproblemen ontdekt in de Nederlandse defensiesystemen. Kwaadwillenden zouden niet alleen jullie militaire netwerk, maar ook de daaraan gekoppelde systemen van hulpdiensten, de Kustwacht, DigiD en zelfs Eindhoven Airport op afstand kunnen platleggen”, aldus het Kremlin in een email aan het Nederlandse ministerie.

Rusland kwam de kwetsbaarheden woensdagochtend op het spoor tijdens een routinecontrole. “Tijdens onze inspectie kwamen we erachter dat cruciale Nederlandse ict-systemen vrij eenvoudig te saboteren zijn”, aldus de Russische deskundigen. “Nu ging het toevallig om een onschuldige Russische routinecontrole, maar voor hetzelfde geld had er iemand met kwade bedoelingen achter gezeten.”

 
Deel dit artikel: