22 ℃

Hans (53) stopte met nadenken: “Ik voel me nu veel beter”

Hans (53) stopte met nadenken: “Ik voel me nu veel beter”
Foto: Jasteri / Shutterstock.com

MALDEN - Hard nadenken kan leiden tot onaangename gevoelens. Dat blijkt uit onderzoek van twee Nederlandse universiteiten. Om die reden stoppen steeds meer Nederlanders met nadenken. Een van hen is de 53-jarige Hans Werkweger uit Malden. 

“Vroeger dacht ik over heel veel dingen na. Over mijn werk, over mijn financiën, over mijn gedrag, noem maar op. Ik dacht zelfs na over op welke partij ik zou gaan stemmen bij de verkiezingen. Over de gekste dingen dacht ik weleens na”, vertelt Hans. “Al dat nadenken maakte me diep ongelukkig.”

Uit een groot onderzoek van de Radboud Universiteit en de Universiteit van Maastricht blijkt namelijk dat nadenken kan leiden tot stress, frustratie en ergernis. Ook Hans merkte dat nadenken hem steeds meer energie kostte. Daarom gooide hij in 2022 het roer om. “Sindsdien denk ik nergens meer over na. Ik doe maar wat. Heerlijk.”

Cavia

Sinds Hans niet meer nadenkt, is zijn leven ingrijpend veranderd. “Ik heb een cavia uit het raam geflikkerd, omdat ik daar zin in had. Afgelopen donderdag kakte ik na een avondje stappen in de tuin van de buurman. Verder heb ik een speedboot en een nieuwe auto gekocht met geleend geld en daarna mijn baan opgezegd. Dingen die ik nooit had gedaan toen ik nog nadacht. Ik geniet nu veel meer van het leven.”

Heeft Hans dan nooit spijt van zijn beslissing om niet meer na te denken? “Dat weet ik niet”, zegt hij. “Daar denk ik nooit over na.”

 
Deel dit artikel: